<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Analytiker om Kina: – Da peker det mot en alvorlig finanskrise

Det er fullstendig kaos i det kinesiske eiendomsmarkedet. – Begynner vi å se et tap der, peker det mot en alvorlig finanskrise, sier Danske Bank-analytiker Allan von Mehren.

Publisert 20. aug. 2023 kl. 14.41
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 458 ord
DYP KRISE: – Jeg tror det blir litt verre før vi ser en stabilisering. Dessverre må det nok bli litt mer alvorlig før folk skjønner alvoret og får frem det tunge artilleriet, sier Danske Bank-analytiker Allan von Mehren. Foto: AP

I begynnelsen av året var Kina det store temaet, etter at omfattende covid-restriksjoner omsider så tegn til å bli lett på i verdens nest største økonomi. Det skulle være med på å løfte aktiviteten i resten av verden.

Isteden befinner landet seg i en dyp økonomisk krise. Etter å ha lagt frem flere skuffende økonomiske tall, har Kina til og med sluttet å rapportere om ungdomsledigheten i landet.

Det største problemet er eiendomssektoren, som trolig er verdens største aktivaklasse, og som alene utgjør en stor del av den økonomiske aktiviteten. 

18 av 38 av de statlig eide eiendomsselskapene notert i Hongkong rapporterte et tap for første halvår i år . På toppen av dette har kriserammede Evergrande søkt om konkursbeskyttelse , bare dager etter at Country Garden, som tidligere var den største utvikleren i Kina etter salg, sluttet å betale rentene sine. 

– Etter covid-restriksjonene har det vist seg at sentimentet blant kinesiske husholdninger er veldig svakt, sier Allan von Mehren, analytiker og Kina-ekspert i Danske Bank, til svenske Dagens Industri.

Roper varsko

Det har fått flere til å tenke seg om. Europastrateg Emmanuel Cau i britiske Barclays har blant andre antydet at de har vært for optimistiske i synet på Kina.

«Vi anerkjenner at sentimentet om Kina trolig ikke vil kunne snu på egenhånd, med mindre det kommer en stor stimulansepakke», skrev Cau nylig

von Mehren i Danske Bank peker på at det er mange finansielle produkter som er indirekte eksponert mot den kinesiske eiendomssektoren, og som også anvendes som en sparemåte for husholdningene.

– Begynner vi å se tap der, peker det mot en alvorlig finanskrise, sier han til den svenske avisen.

Han etterlyser kraftige tiltak fra de kinesiske myndighetene, og peker på at det i eksempelvis i USA ble sendt ut sjekker til husholdningene under pandemien. Kina kan også senke boliglånsrentene og kutte egenkapitalkravet for kjøp av bolig, ifølge ham.

– De bruker flere av disse verktøyene, men de gjør det i alt for liten skala.

Tveegget sverd

Kinas økonomiske vekst har i lang tid vært i stor grad basert på gjeld og på å bygge ting, der opptil 30 prosent av økonomien har vært allokert til igangsettelser av nye boliger.

Nå ser man altså at den økonomiske effekten ikke lenger fungerer, der mye trolig kan tilskrives raskt økende renter, hvilket igjen har økt rentekostnadene for de gjeldstyngede eiendomsselskapene kraftig.

Danske Bank-analytikeren omtaler Kina som et tveegget sverd for den globale økonomien.

– Dette kan definitivt føre til en nedgang i inflasjonen for resten av verden. Men på den annen side gir det lavere etterspørsel, sier han.

Han tror ikke umiddelbart på en bedring.

– Jeg tror det blir litt verre før vi ser en stabilisering. Dessverre må det nok bli litt mer alvorlig før folk skjønner alvoret og får frem det tunge artilleriet