<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Vedum drukner i utbytter

Publisert 10. feb. 2023 kl. 20.00
Oppdatert 16. feb. 2023 klokken 13.15
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 472 ord
Finansminister  Trygve Slagsvold Vedum (Sp). foto: Eivind Yggeseth

Dette var Trygve Hegnars leder lørdag 11. februar 2023.

Vi er litt trøtt av formaninger fra regjering og statsråder som forteller oss at det ikke er penger til absolutt nødvendige investeringer og drift, enten det er snakk om veiprosjekter som skrotes helt eller delvis (E 6 og E 18) eller trygdeytelser og inntekter til de som har minst.

Nå renner det nemlig over i statskassen.

Utbyttet fra Equinor forteller det meste. I statsbudsjettet for i år har staten lagt inn et utbytte (for 2022) på 15 milliarder kroner. Et pent beløp til fellesskapet, det, men fordi Equinor tjener så vanvittig med penger, blir utbyttet fra Equinor på utrolige 175 milliarder kroner, hvorav staten får 117 milliarder kroner med en eierandel på 67 prosent.

Statens inntekter, bare fra Equinor, blir altså 102 milliarder kroner mer enn det regjeringen og Stortinget regnet med.

Statens utgifter til strømstøtte på 45 milliarder kroner, eller 15 milliarder til Ukraina (75 milliarder over fem år), dekkes elegant inn ved pengestrømmen fra Equinor.

Litt moro vil vi ha med de 117 milliardene fra Equinor

Så er det slik, som vi viste her i torsdagsavisen, at det strømmer utbyttemillioner fra andre selskaper staten har eierinteresser i også (DNB, Yara, Statkraft osv), slik at staten i år får 160 utbyttemilliarder mot budsjetterte 47 milliarder kroner.

Selv om det er tidenes budsjettbom, er det bare å glede seg. Vi er vanvittig rike.

Vi kjører fra alle.

De 117 milliardene fra Equinor går ikke rett inn i statsbudsjettet for i år eller neste år, men blir loset direkte inn i Oljefondet. Da blir det mindre synlig hvor rike vi er blitt med de enorme utbyttene i år.

Men er spørsmålet om vi har råd til noen ekstra milliarder kroner til et sykehus, forsvarsmidler, noen mil ekstra med motorvei eller noen milliarder for å redde noen kulturminner, så har vi faktisk god råd til det. Pengene er tjent inn. Staten har dem.

Finansministeren kan snakke så mye han vil om sparing og de neste generasjoners behov for penger når (hvis) oljealderen går mot slutten, men han må realitetsorientere seg.

Når inntektene til AS Norge blir større enn noen kunne forestilt seg, må noe kunne brukes på dagens generasjon.

Noe helt annet enn statens inntjening og budsjettoverskudd, er om bruken av mer penger nå (mer enn budsjettert) skaper press i økonomien, øker prisene og lønningene og fremtvinger høyere renter.

Det er et godt spørsmål, men det er en makrovurdering, som er viktig nok, og hvor Norges Bank og pengepolitikken vil legge føringene.

La oss bli enige om at vi har pengene, selv om verdien av Oljefondet kan gå opp og ned (forleden passerte verdien 14.000 milliarder kroner, som er ny rekord), og da må ikke Trygve Slagsvold Vedum leke gjerrigknark hele tiden. Han kan gjerne ta på spanderbuksene.

Litt moro vil vi ha med de 117 milliardene fra Equinor. Det kommer jo nesten like mye til neste år.