<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Øker prisen på elbilen din? Her er dine rettigheter

Elbiler som koster over 500.000 kroner blir dyrere fra nyttår. Disse rettighetene har du som forbruker.

Publisert 6. des. 2022 kl. 10.30
Oppdatert 11. des. 2022 klokken 10.25
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 311 ord
ØKER: Prisene på elbiler øker fra nyttår, men du har noen rettigheter. Foto: Michael Groth

Neste år er det ventet et bilsalg på om lag 120.000 nye biler, og ni av ti av disse er elbiler, ifølge NAF. 

– Fra nyttår får nesten alle elbil-storselgerne moms, og alle elbiler får vektavgift. Til sammen kan prisøkningen bli 40-60.000 kroner på familiebilene. Dette vil gjelde alle biler som ikke blir levert før nyttår, sier Ingunn Handagard, pressesjef i NAF, i en pressemelding.

Det er en lei ekstrakostnad for alle som bestilte produsentenes nyeste modeller i god tro om at de ville bli levert i edruelig tid – kanskje til og med før beskjeden om moms ble gitt.

Heldigvis har du som forbruker flere rettigheter.

– Blir bilen dyrere på grunn av de nye avgiftene kan du i mange tilfeller heve kjøpet, sier Handagard.

Ingunn Handagard, pressesjef i NAF. Foto: NAF

Risiko som forbruker

Handagard mener rettighetene for forbrukerne bør styrkes. 

Standardkontraktene låser nemlig kjøper til å betale avgiftene som gjelder når bilen blir levert – ikke avgiftene som gjelder på bestillingstidspunktet. Som forbruker tar du dermed hele risikoen for prisøkninger, slik kontraktene ser ut i dag. 

Reglene

  • Du har rett til å heve kjøpet dersom bilprisen øker med mer enn 6 prosent fra kontrakten inngås til levering. 
  • Om leveringstiden er lengre enn 6 måneder, har man imidlertid ikke automatisk retten til å gå fra kjøpet selv om prisen øker.

– Vi mener disse punktene bør endres slik at terskelen for prisøkning settes til 3 prosent, altså halvparten i av i dag. I tillegg bør punktet som gjelder lang leveringstid ut av kontraktene som standard, sier Handagard.

Så mye dyrere blir bilene

NAF har sett nærmere på et utvalg familiebiler i ulike prisklasser, og har tatt utgangspunkt i listepriser og utstyrsversjoner som selger godt i Norge.

Bilene som havner i kategorien over 6 prosents prisøkning kan kjøpet heves, ifølge NAFs oversikt. I kategorien under 6 prosents prisøkning må du forsøke å forhandle deg frem til en avtale med forhandler.