<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Påskefred på rød Wall Street: Elbilaksje krakket 30 prosent

Påskeroen la seg på en rød Wall Street. En kriserammet elbilaksje krakket, mens Donald Trump-selskap går på børs i morgen.

Publisert 25. mars 2024 kl. 21.05
Oppdatert 25. mars 2024 klokken 22.15
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 829 ord
PÅSKERO: Wall Street falt i ukens første handelsdag. Foto: NTB

Alle indeksene falt på første handelsdag i den kortere påskeuken. Nasdaq-indeksen falt ned 0,27 prosent og endte i 16.384,47 poeng mens Dow Jones falt 0,41 prosent til 39.313,64 poeng. S&P 500 falt 0,31 prosent til 5.218,19 poeng.

Den tiårige amerikanske statsobligasjonsrenten er på 4,251 prosent mens VIX-indeksen, også kalt fryktindeksen, steg 1 prosent til 13,17.

«I dag holder et par Fed-medlemmer taler, men det er ingen store nøkkeltallspubliseringer», skriver DNB Markets i en oppdatering.

Fredag publiseres Feds foretrukne inflasjonsmål, PCE, for februar. Her venter DNB Markets og konsensus en nedgang i månedstakten til kjernedeflatoren, fra 0,4 prosent til 0,3 prosent.

«The Magnificent Seven»

Tekaksjene trakk mest i retning rødt mandag. 

Gigantene Microsoft og Apple falt henholdvis 1,4 og 0,8 prosent. Siden starten av året har aksjene gått hver sin vei, med 13. prosent oppgang for førsnevnte og 10 prosent nedgang for sistnevnte

Nvidia fortsatte himmelferden og steg 0,7 prosent. Siden nyttår er oppgangen nå på 90 prosent. 

Nvidia er nå nære med å ta igjen Apple som det nest største selskapet på USA-børsen. Etter dagens oppgang er chipprodusenten verdt 2.400 milliarder dollar, mens telefongiganten er verdt 2.650 milliarder dollar. Microsoft er fremdeles størst, med en verdi på 3.150 milliarder dollar.

Av de andre aksjene i «the magnificent seven», gikk Tesla og Amazon opp henholdsvis 1 og 0,5 prosent. Motsatt gikk Meta og Alphabet ned henholdsvis 1,3 og 0,5 prosent.

Andre aksjer

Den kriserammede flyprodusenten Boeing gjør endringer i toppledelsen, der både adm. direktør Dave Calhoun og styrelederen Steve Mollenkopf må gå. I tillegg går toppsjefen i Boeing Commercial Airplanes av på dagen. Boeing-aksjen steg 1,3 prosent.

United Airlines falt 3,7 prosent, etter at det ble kjent at amerikanske luftfartsmyndigheter vil følge opp selskapet tettere som følge av flere sikkerhetsbrister den seneste tiden. United Airlines er blant selskapene som er hardest rammet av Boeing-krisen.

I går ble det kjent at Kina har introdusert retningslinjer for å fase ut amerikanske mikroprosessorer fra Intel og AMD , fra serverere og datamaskiner som benyttes av myndighetsperson, ifølge Financial Times (FT). 

Intel reagerte hardest på gårsdagens nyhet, med en nedgang på 1,7 prosent. AMD falt 0,6 prosent, etter å ha ligget i grønt store deler av dagen. 

I morgen legger den tidligere trading-favoritten Gamestop frem kvartalstall. Mandag steg aksjen 13 prosent.

Samtalene mellom kriserammede Fisker og en ledende bilprodusent har blitt avsluttet uten at en avtale er nådd. Som følge av sammenbruddet, vurderer Fisker flere strategiske muligheter, inkludert restruktureringer og salg av deler av virksomheten.

«Jeg vet ikke om det blir neste uke eller neste år, men konkurs er uungåelig», sier Thomas Hayes i hedgefondet Great Hill Capital.

Handelen i aksjen ble stanset etter kun fem minutter, etter et fall på 28 prosent. Handelen kom aldri i gang igjen. 

Vi tar med at Donald Trumps Trump Media & Technology Group , som blant annet eier den sosiale medieplattformen Truth Social, skal børsnoteres tirsdag, under tickeren DJT. Den tidligere presidenten eier minst 58 prosent av selskapet.

Trump tar bakveien på børs, som vil si at han fusjonerer selskapet med et «tomt» selskap som allerede er børsnotert, et såkalt SPAC (Special Purpose Acquisition Company) - børsskall, på godt norsk. Det tomme selskapet, Digital World Acquisition Corp., steg pene 40 prosent.

Den potensielle gevinsten for Trump kan ikke realiseres umiddelbart, i det minste ikke under avtalens nåværende vilkår. Trump vil imidlertid være hindret fra å selge aksjer i det fusjonerte selskapet i minst seks måneder - med mindre styret stemmer for å endre på det.

Olje

Oljeprisen steg mandag som følge av eskalerende konflikter i Midtøsten og mellom Russland og Ukraina. Nordsjøoljen (brent spot) er opp 1,6 prosent til 86,79 dollar pr. fat. Den amerikanske WTI-oljen er opp 1,7 prosent til 82,03 dollar fatet.

– Eskalerende geopolitisk spenning, kombinert med en økning i angrep mot energifasiliteter i Russland og Ukraina, sammen med svekkede forhåpninger om våpenhvile i Midtøsten, øker bekymringen for global oljeforsyning, sier en analytiker til Reuters.

Krigstaktikken har endret seg og nå går begge parter målbevisst etter energisystemer. Ukraina har angrepet flere oljeraffinerier dypt inne i Russland med stor presisjon. Dette setter energisystemet i fare.

Samtidig som oljeprisen stiger, har Morgan Stanley oppgradert en rekke energiaksjer til overvekt. De forventer økt interesse for energiaksjer, såfremt de innfrir på inntjeningsforventningene. 

«Sektoren er en av de billigste og underkjøpte på markedet», skriver analytikerne.

Blant aksjene som trekkes frem, er oljegigantene ConocoPhilips, Occidental Petroleum, Diamondback Energy og Devon Energy. Disse steg henholdsvis 2,6 prosent, 1 prosent, 1 prosent og 1,3 prosent.

Ellers steg Chevron 1 prosent, mens ExxonMobil gikk opp 0,9 prosent.

Forstyrrelsene i Russland øker presset for raffinerte produkter som diesel og bensin. Hvis Russland ikke klarer å raffinere sin egen olje, vil eksporten av råolje fra Russland øke. Hovedkjøperen har i lang tid vært Kina, som er et av få land med ledig raffinerikapasitet. Dette øker behovet for tankskip som kan frakte oljen.

Av tankaksjer falt Scorpio Tankers 0,7 prosent, mens Frontline gikk opp 0,2 prosent. DHT steg 2 prosent.

Krypto 

Kryptomarkedet viste styrke mandag, ledet av en sterk oppgang i bitcoin. Valutaen legger på seg 7,7 prosent og har igjen etablert seg over 70.000 dollar. Ved stengetid er kursen på 70.921,04 opp nesten 70 prosent for året.

Ellers stiger Ethereum med 7,4 prosent, mens XRP er opp 3,9 prosent.