<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Sam Altman kommer tilbake som OpenAI-sjef

Etter flere dager med krisemøter er det bestemt: Gründer Sam Altman er tilbake i sjefsstolen i OpenAI.

Publisert 22. nov. 2023 kl. 07.07
Oppdatert 22. nov. 2023 klokken 08.40
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 370 ord
MYE DRAMA: Sam Altman ble sparket fra OpenAI før helgen. Nå er han tilbake. Foto: Bloomberg

OpenAI har bekreftet at Sam Altman, som ble sparket før helgen, nå er gjeninnsatt som toppsjef.

«Vi har kommet til en avtale for at Sam Altman skal returnere til OpenAI som administrerende direktør med en ny styreledelse bestående av Bret Taylor (styreleder), Larry Summers og Adam D'Angelo», skriver selskapet.

«Vi samarbeider for å finne ut av detaljene. Takk så mye for tålmodigheten deres gjennom dette», står det videre.

Altman, som er gründeren bak OpenAI, sier han har gjort alt de siste dagene for å holde teamet og dets misjon sammen.

«Da jeg bestemte meg for å bli med i Microsoft søndag kveld, var det klart at det var den beste veien for meg og teamet. Med det nye styret og Satya Nadellas støtte ser jeg frem til å returnere til OpenAI og bygge videre på vårt sterke samarbeid med Microsoft», skriver han på X.

Fullt opprør i OpenAI

Fredag kveld ble det kjent at styret i OpenAI, selskapet bak ChatGPT, ikke lenger hadde tillitt til Altman.

Altman gikk på dagen, noe investorene reagerte på – deriblant storeier Microsoft, som skal ha prøvd å få ham tilbake i sjefsstolen. Styret skal imidlertid ha kommunisert at det ikke var aktuelt, og i stedet ble tidligere Twitch-sjef Emmett Shear kunngjort som midlertidig adm. direktør.

Da valgte Microsoft-sjef Satya Nadella å ansette Altman selv, som leder av et nytt AI-forskningsteam. Microsoft tilbød også alle ansatte i OpenAI en jobb hos dem.

Tilbake i OpenAI var det full opprørsstemning. Rundt 500 ansatte truet med å slutte om ikke hele styret og ledelsen gikk av, og mandag gikk til krisemøter.

Styret har også fått massiv kritikk for den plutselige sparkingen, og investorene skal ha vurdert saksøking.

Gjør comeback

Medgründer Greg Brockman var direktør i OpenAI, og sa opp i protest da Altmann måtte gå. Nå vender han også tilbake til selskapet.

«Vender tilbake til OpenAI og setter i gang med kodingen i kveld», skriver han på X.

Bret Taylor blir ny styreleder i selskapet. Taylor har tung erfaring fra techsektoren, kjent for å være medgründer av Google Maps, tidligere styreleder for Twitter og toppsjef for Salesforce.

Tidligere finansminister under Bill Clinton-regjeringen, Larry Summers, blir også en del av styret. Det blir også Adam D'Angelo, gründer av nettstedet Quora og tidligere teknologisjef hos Facebook.